 |
INTEGRALNA I ORGANSKA PROIZVODNJA HRANE
Definicija (prema FAO): - integralna zaštita bilja obuhvata
suzbijanje štetnih organizama iznad ekonomskih pragova štetnosti,
primenom raznih metoda, sa davanjem prednosti prirodnoj regulaciji
brojnosti štetočina, patogena i korova, zadovoljavajući pri
tome ekonomske, ekološke i toksikološke uslove.
Organska poljoprivredna proizvodnja se odvija uz primenu
agrotehničkih mera koja ISKLJUČUJU upotrebu sintetičko - hemijskih
sredstava.
|
Zašto organska i integralna proizvodnja?
Rastuća potreba za hranom, dovela je do razvoja poljoprivrede
prevashodno se oslanjajući na primenu hemijskih sredstava
i mehanizacije. Prekomerna, nekontrolisana, često i nestručna
upotreba hemijskih inputa (đubriva i pesticida), u konvencionalnoj
proizvodnji, sa namerom ostvarivanja što viših prinosa i profita,
uzrok je što se umanjuje kvalitet i plodnost zemljišta, i
zanemaruje se kvalitet i bezbednost hrane po zdravlje ljudi
i životinja.
Čovek mora biti u saglasnosti sa prirodom, i mora da potpunije
i dublje savlada zakonitosti prirode.
Integralna proizvodnja
Integralna zaštita bilja je optimalna kombinacija biotičkih,
biotehnoloških i hemijskih mera, pri čemu se upotreba hemijskih
sredstava svodi na najnužniju količinu fitofarmaceutskih sredstava.
Kada proizvođač odluči da se bavi integralnom proizvodnjom
dužan je da to prijavi strukovnom udruženju.
Strukovna udruženja priprema tehnološka uputstva za određenu
proizvodnju. U toku vegetacije kvalifikovane organizacije
vrše pregled zasada najmanje jedan put godišnje, i sastavljaju
zapisnik o svakom kontrolnom pregledu. Vlasnik gazdinstva
dužan je da vodi odreženu dokumentavciju i evidenciju (o primeni
đubriva, pesticida...)
Na kraju proizvodnje ovlašćena organizacija izdaje certifikat
- potvrdu da je na dotičnom gazdinstvu hrana proizvedena u
skladu sa principima integralne proizvodnje.
Veličina površine koju proizvođač prijavljuje je regulisan
pravilnikom.
Sadni materijal mora biti zdrav.
Đubrenje veštačkim đubrivima je dozvoljeno, ali je količina
ograničena. Pre nego što se pristupi đubrenju mora se uraditi
analiza zemljišta na prisustvo N;P;K;humusa i pH vrednost,
kako se ne bi unosile veće količine đubriva nego što je to
neophodno. Prednost kod đubrenja se daje stajnjaku.
Dozvoljena je upotreba herbicida u voćnjacima ali samo u trake
(1/3 površine se tretira).
Ako su plodovi pred skladištenje hemijski zaštićeni, mora
biti evidentirana vrsta fungicida, količina i vreme primene,
i najmanje tri meseca skladištiti pre upotrebe.
prethodna strana
naredna strana

|